Skip to main content
Algemeen

Eindonderzoek – Motivatie

By 9 March 2019January 6th, 2020No Comments

Een student van de Hogeschool Den Haag mailt mij: ‘Ik heb mijn onderzoek af, maar een eindverslag maken lukt me niet. Ik weet al wat eruit komt en intussen heeft het bedrijf  dit opgepakt. Mijn motivatie is weg, maar intussen betaal ik iedere maand collegegeld. Kun jij me helpen?

Het gebeurt vaker dat studenten niet verder kunnen, omdat ze maar niet gemotiveerd kunnen blijven om hun openstaande vakken te halen of hun onderzoeksverslag te schrijven. Alsof motivatie spontaan opkomt. 

Er zijn twee stijlen van motivatie. Er is de benaderende vorm (“Towards”) en daarnaast is er de vermijdende vorm (“Away from”). Het moment bepaalt welke vorm van toepassing is. Als je er niet toe komt aan je onderzoek te werken vraag je dan eens af wat je eigenlijk wil? Je motivatie hangt af van de context. 

Benaderende motivatie

Ben je al bezig met je doelen NA je diploma? Heb je een taalgebruik dat vooral uitgaat van positieve aspecten als “ik wil, ik doe en ik ga”, dan past dat bij een benaderende motivatie stijl. Dit is positief, maar het gevaar is dat je moeite hebt met de feedback die je krijgt op je verslagen. Houd je focus bij het oplossen!

Vermijdende motivatie

Bij deze motivatie ben je meer gericht op het ‘niet’ doen. Er is de neiging om steeds een excuus te hebben om niet aan je onderzoek te werken. Je bent niet bezig met wat je wil, maar meer bezig met van alles om je onderzoek heen. Hierdoor ben je niet datgene aan het doen dat juist je toekomst bepaalt! Het vervelende is dat je steeds je motivatie moet zoeken en snel afgeleid bent. Wat kun je doen?
Stel kleine doelen en beloon jezelf steeds als je succes hebt. Je kunt jezelf belonen na een hoofdstuk, na het verwerken van een interview of na een analyse SPSS.

Tot slot: motivatie is geen voorwerp of toverwoord dat opeens opkomt. Motivatie ontstaat pas als je succes ervaart. Het is dus een kwestie van gaan zitten en gaan doen. Door eraan te werken ontstaat de motivatie dus daarop wachten heeft echt geen zin.

  • heb vertrouwen in je kunnen en weet dat je er bijna bent
  • bedenk voor jezelf welke motivatiestijl hier een rol speelt
  • begin aan dat deel waar je het gevoel hebt dat het je succes oplevert. Dat smaakt naar meer
  • zet het werken aan je onderzoek als punt in je agenda en probeer in ieder geval een blok van 3 uur te garanderen.
  • realiseer je dat je bijna bij je eindpunt bent, dus GA HET GEWOON DOEN

Monique van Daalen
Afstudeercoachinghbo

Leave a Reply