Skip to main content
Algemeen

Eindonderzoek – Als social media je in de weg zit…

By 10 December 2018December 12th, 2022No Comments
[et_pb_section][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text]

Je gaat achter je pc zitten en opeens ben je een uur verder met het kijken naar filmpjes, instagram en het reageren op allerlei berichten. Morgen weer verder……Misschien heb je hier wat aan:

 1. Begin gewoon
  Maak een plan en schrijf alles op wat je moet gaan doen. Zet er deadlines bij en maak je planning zo dat het haalbaar is. Maak tijd voor je baantje, andere vakken, vrienden, maar blok steeds drie uur voor het werken aan je scriptie. Beter iedere week drie uur werken aan je onderzoek dan steeds starten en afhaken.
 2. Wat is je onderwerp?
  Werk vanuit een onderwerp/thema om te voorkomen dat je met allerlei bijzaken aan de gang gaat. Waar gaat je scriptie/onderzoek over? Vind je het lastig om dit te beschrijven kun je een mindmap maken. Hierdoor is meteen zichtbaar wat belangrijk is.
 3. Houd focus
  Zet je social media accounts uit en log liefst uit. Je bent niet productief als je steeds gaat kijken of je iets mist. Zoek een ruimte waar je rustig kunt werken en lukt dat thuis niet, ga dan op je Hogeschool zitten in de mediatheek. Daar heb je ook nog eens literatuur bij de hand en ben je niet de enige die werkt.
 4. Blijf in contact met je begeleider
  Bespreek met hem/haar hoe je contact houdt. Per mail? Bellen? Maak afspraken wanneer je contact hebt, zodat je niet steeds hoeft te wachten tot hij/zij reageert. Bedenk van te voren wat je wil weten, wat je gaat vragen. Hoe concreter jij bent hoe meer je er zelf aan hebt.
 5. Wissel werk en plezier goed af
  Het schrijven van een scriptie kan stressvol zijn dus je mag echt regelmatig ontspannen. Juist iets leuks gaan doen geeft weer energie, maar maak eerst met jezelf de afspraak wanneer je verder werkt. Het werkt het beste als je regelmaat aanhoudt.

Uitstellen

Alan kan moeilijk beginnen en blijft herschrijven in delen die al af zijn. Als ik zijn document open zie ik een prachtige kaft vol kleur en slogans. Het ziet er goed uit. Als ik verder scrol blijkt er nog geen nieuwe informatie. We praten erover hoe het komt dat hij niet verder komt. Omdat Alan er tegenop ziet zit hij uren achter zijn laptop zijn werk te verfraaien. Ik vraag hem wat hij nodig heeft om de volgende stap te zetten en naar aanleiding daarvan maken we een concreet stappenplan. Voor Alan werkt het wekelijks contact te hebben en we tekenen zijn weekindeling. Wat is echt belangrijk? Daarnaast werken we een uur samen aan zijn onderzoek, zodat de eerste stap weer gezet is. Het lucht Alan op, omdat hij heel veel tijd besteedt aan zijn onderzoek, maar toch niet verder komt.

Duidelijke afspraken, een vast ritme in blokken van 3 uur en een werkruimte zonder prikkels helpen om ‘onderzoek meters’ te maken. Zet je social media accounts uit tijdens die 3 uur.

Je voelt je echt beter als er vooruitgang is.

Monique van Daalen
Afstudeercoachinghbo

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Leave a Reply